Региона


  • Община Перущица се намира само на 24 километра от областния град Пловдив и разполага с добра пътна инфраструктура. Граничи с общините Кричим, Стамболийски и Родопи. Територията ѝ влиза в пределите на Горнотракийската низина и крайните северни части на Западните Родопи.
  • Перущица се явява изходен пункт за туристически преходи в Родопите - една от най-красивите планини в България. Планина, изобилстваща от природни забележителности и културно-исторически места. 
Язовир Въча
Въча е язовир в Южна България, в района на Родопите, по поречието на р. Въча, на границата между област Пловдив, област Смолян и област Пазарджик и е част от каскадата Доспат-Въча. 

Той е eдин от най-големите язовири в България, с дължина около 18 км. Язовирът притежава най-високата язовирна стена в България - 144,5м.

В язовир Въча вирее голямо разнообразие от риба - бял амур, платика, бяла риба, бабушка, каракуда, кефал, костур, скобар, сом, уклей, слънчева риба, шаран, червеноперка и щука. Поради това той е много известна дестинация за риболов и туризъм. 

Разгледай
Дворецът "Кричим"
Дворецът „Кричим“ е българска, царска ,ловна, извънградска резиденция. Цялото имение е разположено на площ от 2 хиляди декара, като над 1400 от тях са лонгозна гора, около 300 декара са декоративен парк с уникални и редки видове растителност – 500-годишни дъбове, 200-годишни бели тополи, секвои, магнолии и бамбук. Уникалното езеро с водни лилии, по което са плували лодки по царско време, се простира на площ от 3 декара.

Настоящият ловен дворец е завършен от цар Борис II през 1936 г. и представлява двуетажна сграда, която подслонява петдесет и пет помещения, като само баните в двореца са дванадесет. По-голямата част от стаите са запазени в автентичния им вид и всичко е наистина удивително. В двореца има и киносалон, което е забележителност за началото на миналия век. Цялостното обзавеждането на имението е докарано от Германия и вече 110 години грижливо се съхранява. 

Дворецът "Кричим" е отворен за посещения на туристи.

Разгледай
Язовир Кричим
Язовир Кричим изпълва коритото на река Въча, като е най-малкият по площ и обем от цялата каскада, но е с най-голям приток на вода. Намира се на река Въча в Южна България, на 10 км. южно от град Кричим. 

Построен е през 1972г. с цел генериране на електроенергия. Известен е сред рибарите с наличието на балканска пъстърва, дъгова пъстърва, бяла риба, костур, речен кефал, сивен, скобар, слънчева риба, червеноперка, черна мряна, шаран и щука.
Разгледай
Крепостта Юстина
Крепостта Юстина е построена от византийския император Юстиниан и е служила за охрана на северните склонове на Родопите. Тя е често споменавана в хрониките на византийските историци. На нейно място преди това е съществувало укрепление на бесите. 

Крепостта включва една от най-големите и красиви скални кули в Родопите, чиито връх може да се изкачи само откъм вътрешния двор на крепостта. Изкачването започва от дясно на параклиса „Свети Георги”. 

В долния край на Юстина са запазени част от стените, споени с хоросан.
Разгледай
град Пловдив
Пловдив е вторият по големина град в България и е най-динамично развиващият се център в Южна България. Икономиката му се крепи на добре развитата многопрофилна индустрия, на услугите, туризма и информационните технологии.

Пловдив е град на над 8000 години, чието минало може да се проследи от праисторията до наши дни. Градът е по-стар от Рим, Атина, Картаген и Константинопол. Бил е съвременник на древната Троя. Запазени са древни паметници като античния театър, римския одеон, агората (римския форум), римския стадион, късноантична сграда „Ейрене“, епископската базилика, малката базилика и други.

В Пловдив се провеждат и множество културни прояви: международният панаир, международният театрален фестивал „Сцена на кръстопът“, „Капана фест“, „Нощта на Пловдив“, музикалният форум „Sounds of The Ages“, международният фолклорен фестивал „Пловдив“ и др.

Пловдив е избран за европейска столица на културата за 2019 година.
Разгледай
Асенова крепост
Асеновата крепост са развалини на средновековна крепост с укрепената църква „Света Богородица Петричка“. Намира се в планината Родопи на 2 km от Асеновград.

Крепостта е съществувала още по времето на траките, преустроена е от Византия през IX век, за да охранява вратата на Беломорския проход и да осигури византийската граница в този край. Първите писмени сведения за крепостта са от XI век и са получени от устава на тогава построения Бачковски манастир. От тези сведения се вижда, че Асеновата крепост е притежавала собствена охрана и администрация. Превземана е от кръстоносците по времето на Четвъртия кръстоносен поход. Крепостта съществува до 1410 г., разрушена е от нахлуващите османски войски.

Наречена е на цар Иван Асен II, който през 1231 г. прави редица поправки по нея с цел заздравяването ѝ. 

Твърдината е сред Стоте национални туристически обекта. Обявена е за национален паметник на културата. 
Разгледай
Бачковски манастир
Бачковският манастир „Успение Богородично“ е ставропигиален манастир край село Бачково, община Асеновград, област Пловдив. Той е вторият по големина български манастир след Рилския.

Манастирът е живописно ограден от хълмовете на Родопите, което, заедно с внушителния му размер и богатата му история, го прави един от най-посещаваните в България. 

Най-голямата светиня на Бачковския манастир е неговата икона на Пресвета Богородица. Тя се съхранява на специално място в съборния манастирски храм и заради чудотворството си е предмет на поклонение от непрестанен поток от вярващи.

Манастирът има собствен музей, в който могат да се видят богослужебна утвар и образци на църковното изкуство от различни времена. Манастирският комплекс и околността са се превърнали в развит туристически обект с множество магазинчета, сергии и заведения, ограждащи пешеходната алея до манастира. 

Бачковският манастир е сред Стоте национални туристически обекта, с работно време 08:00 – 17:00 ч.
Разгледай
Ягодинска пещера
Ягодинската пещера е пещера в Родопите, България. Наречена е на намиращото се в близост село Ягодина.

Ягодинската пещера е дълга 10 км и е разположена на три етажа, от които само третият (най-нисък) е облагороден и електрифициран. За туристите в него е изградена 1100-метрова пътека. Входът и изходът към този етаж са изкуствено прокопани тунели с дължина съответно 150 и 80 м. Общата денивелация на пещерата е 36 м.

Пещерата е уникална със своите безброй сталактити, сталагмити, сталактони, „завеси“, „леопардови кожи“ (различно оцветени скални слоеве), пещерни перли. Тя има постоянна температура от 6 °C и влажност 92%.

Поради огромната обща дължина на подземните галерии в Ягодинската пещера тя е сред важните места за опазването на популациите от прилепи в региона. През различните сезони в пещерата са регистрирани общо 11 вида.

Ягодинската пещера е сред Стоте национални туристически обекта и работи целогодишно с работно време от 9 до 17 ч. 
Разгледай
Дяволското гърло
Дяволското гърло е пещера, разположена на 1,5 km северно от село Триград в Триградското ждрело в Родопите. Името на пещерата идва от формата на бившия вход (сега – изход), наподобяващ дяволска глава. Старото ѝ име е Клокотник и идва от чуващия се на входа на пещерата грохот от вода.

Дяволското гърло е пропастна пещера, която е формирана вследствие на пропадането на земните пластове. Основната ѝ част е заета от голяма зала, в която се намира най-високият подземен водопад на Балканския полуостров. Дължината на пещерата е 1 km, маршрутът за туристи – 350 m. Температурата в пещерата е около +8 °C.

Дяволското гърло дава начало на различни легенди от времето на траките. Една от тях говори, че именно тук Орфей се спуска в подземното царство на Хадес, за да спаси любимата си – Евридика.

Пещерата е благоустроена – електрифицирана е, стълбите край бучащите води на подземния водопад са обезопасени с бетонен парапет и е сред Стоте национални туристически обекта.
Разгледай