Перущица


  • Град Перущица е разположен на северните склонове на Върховръшкия рид на Чернатишкия дял на Западните Родопи. Релефът е еднообразен - равнинен и предбалкански. Природните условия са благоприятни за развитието на лозарство, овощарство, растениевъдство.
  • Градчето заема особено място в историческата памет на България. Районът е богат извор на археологически находки - свидетели на неспирния ход на нашата история. Перущица пази и до днес подвига на героите от Априлското въстание и войните за освобождение на България.
Червената църква
Това е един от най-забележителните храмове на Югоизточна Европа. Някога го наричали “Света Богородица”, но е останал известен с името, което му е дало местното население заради цвета на тухлите. Намира се в полите на Родопите, само на километър от гр. Перущица. Строен е в края на V или началото на VI в. Червената църква е от множеството християнски култови сгради, построени след Вселенския Църковен събор на помирението в Сердика. Изградена е върху останките на езическо светилище. Известна била с целебните мощи на мъченик, загинал за утвърждаване на Христовата вяра, които се пазили в нея. Всичките и помещения с обща площ 26 на 32 м са имали сводове, мозаични подове и богата украса на два пласта от VI и IX в. Тя е сред най-добрите образи на ранна християнска живопис, сходна с прочутите и врасници от Равена, Синай, Цариград и Солун.

Днес са запазени само части от стените и. Но това което впечатлява археолозите са богато декорираните и стени и мозаечни подове. По всичко личи, че тук се е издигал рядко красив храм. 
        
Самото място на църквата не е избрано случайно-Червената църква умишлено била издигната в близост до езическо светилище, в околностите на такъв голям и богат град като Филипопол (гр. Пловдив), в близост до важните пътища от Тракия за Бяло море и от Константинопол за Западна Европа. 

Разгледай
Дановото училище
Първият учител в Дановото училище е известният с по-късната си книжовна и издателска дейност български възрожденски деец Христо Груев Данов /1828-1911 г./. Той въвежда светско образование по взаимоучителния метод /Бел-Ланкастерски метод/, открива неделно училище и ратува за образование и на момичетата. За тригодишното си учителстване в Перущица Христо Данов подготвя плеяда бъдещи дейци на революционното движение, просвета и църковно дело. Негови възпитаници ръководят своите съселяни по време на въстанието срещу турците през април 1876 г. В сградата на Дановото училище през 1869 г. Апостолът на българската национална революция Васил Левски основава таен революционен комитет на перущенци.
Разгледай
Читалище
Читалище "Просвета-1862" е основано през 1862 година по инициатива на видния български възрожденец, книжовник и революционер Петър Бонев от Перущица, съратник на апостола Васил Левски. То е своеобразно огнище за културно и духовно израстване. В модерната и добре поддържана сграда читалището разполага с голяма концертна зала с полупрофесионална сцена, камерни зали, гримьорни, аудио-визуална техника, компютри и всичко необходимо за работа и репетиции на творчески колективи. Библиотеката разполага с над 20 000 тома художествена и друга литература. 

И днес читалището е запазило богатите си традиции със своя самодеен театър, който е носител на златни и сребърни медали от републикански фестивали. Активно работят и детска танцова формация, литературен клуб, клуб по родолюбие, вокална група.
Разгледай
Църква Св. Архангел Михаил
Историческата църква „Св. Архангел Михаил“ е построена през 1847 год., изцяло с дарение на перущенци и е осветена на 8-ми ноември 1849 год (Архангелов ден). Изградена е като трикорабна, едноапсидна от каменна зидария и засводена с тухлена сводове. Настилката е от неправилни каменни плочи. В нея е имало икони изписани от известния творец Станислав Доспевски.

Църквата е била последна крепост и убежище на въстаналите за свобода перущенци през април 1876 год. срещу османското господство жители на Перущица. Мнозина от нейните защитници предпочитат сами да сложат край на живота си, отколкото да попаднат живи в ръцете на озверелите нередовни турски войски. След неколкодневна обсада и артилерийски обстрел църквата пада в ръцете на неприятеля на 1 май 1876 г., малцината оцелели нейни защитници и много жени, деца и старци от Перущица са отведени в Пловдив.

Героизмът на перущенци беше увековечен от народния поет Иван Вазов в „Епопея на забравените” – книга превърнала се в азбучник по патриотизъм на поколения българи.

През 1966г. е поставен каменният саркофаг в църквата, а през 1971 г. е обявена за архитектурен паметник на културата. През 2007 по проект на Никола Стоянов е извършена консервация на десният кораб на църквата.
Към момента църквата е в не-много добро състояние. Има проблеми с покривната конструкция, вратите и прозорците. През 2012 г. е изготвен проект за извършване основен ремонт на покрива и неговата конструкция, осветлението и подмяна на част от дограмата. Проекта ще бъде реализиран през 2014 г. Предвидено е благоустрояване на околното пространство включително озеленяване, осветление и отводняване на терена.

Разгледай
Исторически Музей
Историческият музей Перущица е създаден и учреден на 5-ти март 1955 год. Експозицията е открита в деня на 80 годишнината от Априлското въстание на площад „27-ми Априлий“. През май 1969 година на същото място е открита новата музейна сграда, в която е уредена експозиция обхващаща историята на града от създаването му до днес.

Музейното дело в Перущица има своите корени в периода на българското възраждане. След Априлското въстание, през 1896 година по инициатива на гражданите на Перущица е създаден комитет „27 Априлъ 1876“. Той има за цел, съхранение и опазване паметта на загиналите перущенци, герои от Априлската епопея през 1876 год. Средствата на родолюбивите дарители комитета използва изключително за реставриране и запазване на историческата църква музей „Св. Архангел Михаил“. Там се поставя началото на първата музейна експозиция в Перущица-експонати със съхранените кости на загиналите по време на въстанието перущенци, с техните оръжия и атрибути.

Община Перущица спечели проект за „Обновяване на исторически музей - Перущица", който се финансира по мярка 313 "Насърчаване на туристическите дейности" от Програма за развитие на селските райони за периода 2007-2013 година. Очаквани резултати от реализацията на проекта са създаването на благоприятни условия за пълноценен отдих и за развитие на културното и историческо наследство. Музея е отворен след ремонта и приема посетители. 

Историческият музей в Перущица е част от Движението „Опознай България - 100 Национални туристически обекта” - №42.

Телефон: 03143/22 05

Работно време: 09:00  – 17:00 (без почивен ден)

Интернет страница: www.museumperushtitsa.com
Разгледай
Паметник на трите поколения
Мемориален паметник на трите поколения Перущица е открит през 1976 г. по случай 100 годишнината от участие на града в Априлското въстание, в памет на няколко поколения загинали за свободата на България перущенци. Изграден е на историческия връх „Власевица“, където е лобното място и паметника на тримата старци парламентьори от Перущица, убити от башибозуци по време на въстанието.

До комплекса води естакада от стълби, която започва от „Дановото училище“ и със символиката си изразява историческото възвисяване на Перущица от епохата на възраждането до днес. От върха, до който може да се отиде и с автомобил, се открива панорама на града и околността.
Разгледай
Храм "Св. Атанасий"
Старата църква в Перущица. Предполага се, че е построена между 15 и 16-ти век. От нея е дадено началото на Априлското въстание в този край, по време на бунтовните събития тогава тя е била до основи изгорена от поробителя. Църквата  „Св. Атанасий“ е служила като най-добрата защитна позиция по времето на Априлското въстание.

След Освобождението на България тя отново е възстановена и е използвана като първата стационарна болница в Перущица. И до днес църквата събира перущенци в най-важните дни - и църковни, и лични. Църковното настоятелство кандидатства по мярка 322 от Програма за развитие на селските райони с проект: „Подобряване условията на духовен и религиозен живот за енорията на територията на Община Перущица чрез обновяване на храм ”Св. Атанасий”.
Разгледай
Параклис “Св. Преподобна Петка”
Храмът е построен през 2000-та година в южния край на Перущица на брега на реката, в местност, която носи същото име. Тук в скалите е имало естествена пещера, която е служила като параклис на светицата от незапомнени времена. На другия бряг на реката се е намирал женския метох към близкия манастир Св. Тодор, опожарен отново по време на Априлското въстание.
Разгледай
Крепостта Перистица
Намира се в непосредствена близост до някогашния манастир „Свети Тодор”. По всяка вероятност крепостта е строена от византийския император Юстиниян I (527 – 565 г.). За първи път името й се споменава през XIII век и се свързва с името на българския цар Михаил II Асен. Перистица се споменава и през 1344 година, когато крепостта била преотстъпена от византийците на българския цар Иван Александър. Крепостта Перистица се издига върху висок, скалист, естествено недостъпен връх. От някогашната внушителна крепостна стена, дебела повече от два метра, сега са останали само основите, обилно обрасли с храсталаци. В скалистата част на крепостта били изкопани дълбоки резервоари за вода. В западната й част още личат стъпалата от стълбището, което отвеждало до върха на крепостта.
Разгледай
Град Драговец
Този град е съществувал до преди покоряването на България от турците. Бил е на 4 часа път от Пловдив, на югозапад. По развалините му, които се виждат днес се познава, че е бил от пет части, на разстояние половин час една от друга. Всички заедно можели да се обиколят за десет часа. Първата част на този град е била на това място, на което сега е Кричим. Втората част и най-голямата е била разположена на тези места, които обхващат Куртово, Селище и Стара Пастуша. Куртово до преди тридесет години е било село от 20-30 къщи, днес представляват ниви, през които заради отглеждането на ориз има прокопани вади, на чийто брегове се намират основите на дебели, с вар правени зидове. В Стара Пастуша освен това има развалини от църква, за която старите хора казват, че се е наричала „Св. Троица”. Третата част се е разполагала в околностите на днешна „Пастуша” (село от 20 къщи българи) и включва църквите „Св. Дух”, „Св. Георги” и манастира „Св. Богородица”.

От него до днес е оцеляла само една четвърта част от църквите му, която сега се нарича Червената църква, и изглежда е построена от Източните Римляни (Византийци). Всяка година на третия ден на Възкресение от околните села се прави събор, който може да се сравни с Олимпийските игри.  Около църквата „Св. Дух” перущенци разкопаха и извадиха различни метални изделия. Едни от тях вече бяха изгнили и не се разпознават ясно, освен осем обръча на колела от каруца и няколко човешки образи, излети от жълта мед. Четвъртата час е била отдалечена на юг от третата, от която три четвърти сега са лозя, ниви на перущенци, а една четвърт от нея обхваща Перущица – село от 250 къщи. Тук се виждат много къщи и развалини. Из тях се намират големи пръстени съдове (кюпове), в които могат да се съберат трима души. Виждат се също и църковни развалини, от тях са: ”Св. Троица”, „Св. Павел”, „Св. Димитър” и „Св. Неделя”, които са извън Перущица и са на север; „Св. Георги” и „Св. Никола” на юг, а „Св. Спас” вътре в селото. А петата част е била разположена около Устинско блато и на мястото на днешна Устина.

Разгледай
Могили
Векове наред преди идването на римляните по нашите земи около силния карстов извор в непосредствена близост до някогашната перущинска махала Пастуша траките създали свое селище. В района му са открити 29 надгробни могили, сред които най-известните са Духова могила и Банова могила.

Някъде в средата на XIX век в нивите, сред които се извисявала Духова могила, селяни попаднали случайно на следите на внушителна римска баня и на други обществени постройки, на отводнителен канал. По-нататъшните разкопки на Духова могила извадили наяве няколко бойни колeсници, свързани с погребалните обреди на траките. Пак там била намерена великолепна мраморна глава на мъж в естествена големина, а заедно с нея и други статуи на антични богове и богини, оброчни плочки и монети, сечени във Филипопол.
 
Повече от 15 века траките издигали надгробни могили на своите покойници. Надгробни могили те издигали преди всичко на племенните владетели – царе, принцове и на хората около тях, които имали пари и власт. Колкото по-знатен бил покойникът, толкова по-внушителна била могилата му.

Разгледай
Защитена местност "Перистица"
Защитена местност “Перистица“ се намира в землището на гр. Перущица, община Перущица и с. Устина, община Родопи. Територията на защитената местност включва скален масив, разположен на юг от гр. Перущица и вековна буково-дъбова гора. Скалния масив представлява местообитание и място за гнездене и хранене на черен щъркел, както и на редица видове дневни и нощни птици.

Обявена е със заповед № 173/09.03.1983 г. на Комитета по опазване на природната среда при Министерски съвет за историческо място.  За опазване на гнездово местообитание на защитения изчезващ вид Черен щъркел и характерен ландшафт. Местността „Перистица” е обявена за защитена местност. Прекатегоризирана в една от 175 - те защитени местности  със Заповед № РД-331/31.03.2003 г. на МОСВ, с цел опазване гнездово местообитание на черен щъркел. Със Заповед № РД-935/28.12.2007г. на МОСВ, площта на защитената местност е актуализирана на 5,888 ха.
 
Стопанисва се и охранява община Перущица, община Родопи и от Държавно горско стопанство – Кричим, под контрола на РИОСВ – Пловдив.

Разгледай